Sabtu, 27 Jun 2009

Home » » 7 KESILAPAN LAZIM DALAM MENGURUSKAN WANG

7 KESILAPAN LAZIM DALAM MENGURUSKAN WANG

JIKA KITA BERCADANG MEGUKUHKAN KEDUDUKAN KEWANGAN,KITA MESTI MENGENAL PASTIKAN TERLEBIH DAHULU KESILAPAN KESILAPAN PENGURUSAN KEWANGAN YANG LAZIM DILAKUKAN AGAR SUPAYA KITA MAMPU DAPAT BELAJAR DARIPADANYA.

GAGAL MERANCANG
ALASAN YANG SELALU DIBERIKAN OLEH MEREKA YANG TIDAK MERANCANG KEWANGAN IALAH "SAYA SIBUK DENGAN KERJA DAN FAMILY HINGGA TIDAK SEMPAT UNTUK MENGURUSKAN KEWANGAN SAYA". SEBENARNYA,WALAUPUN KITA HANYA TERGOLONG DALAM GOLONGAN BERPENDAPATAN SEDERHANA,TABIAT MERANCANG KEWANGAN AKAN MEMBOLEHKAN KITA MENJADI SEORANG YANG BERJAYA MENGUMPUL SEJUMLAH WANG YANG CUKUP DIKEMUDIAN HARI.
BERBELANJA MELEBIHI KEMAMPUAN
DEWASA INI,KITA SERING BERBELANJA MELEBIHI KEMAMPUAN AKIBAT DESAKAN RAKAN RAKAN DAN JUGA IKLAN IKLAN DISEKELILING KITA.RAMAI YANG SANGGUP MENGHABISKAN WANG SEMATA MATA UNTUK MENGIKUT ARUS PEREDARAN MASA DAN TIDAK MAHU DIANGGAP KETINGGALAN ZAMAN.AKIBATNYA,RAMAI YANG HANYA MEMPUNYAI BAKI YANG AMAT SEDIKIT DALAM AKAUN BANK DIHUJUNG HUJUNG BULAN SELEPAS DITOLAK BAYARAN PELBAGAI PINJAMAN,KAD KREDIT,BIL BIL DAN SEBAGAINYA.
BERBELANJA MENGUNAKAN KAD KREDIT
TABIAT TABIAT BELI DULU DAN BAYAR KEMUDIAN ADALAH PERKARA BIASA DEWASA INI.HAMPIR SETIAP ORANG MEMPUNYAI SEKURANG KURANGNYA SATU KAD KREDIT.MALAH,RAMAI YANG MEMILIKI LEBIH DARIPADA SATU KAD.DENGAN BAYARAN MINIMUM SETIAP BULAN,RAMAI YANG AKAN BERPOTENSI UNTUK TERUS BERBELANJA.MEREKA TERSALAH ANGGAP MENGENAI BAYARAN MINIMUM TERBABIT DAN TIDAK MENYEDARI BAHAWA LAMA KELAMAAN IA AKAN MENJADI HUTANG YANG MENGUNUNG DIKEMUDIAN HARI.JIKA TERSILAP LANGKAH,TIDAK MUSTAHIL KITA JUGA BOLEH MENJADI MUFLIS AKIBAT TABIAT TABIAT SEDEMIKIAN.JUSTERU,PASTIKAN KITA MENGUNAKAN KAD KREDIT SECARA BERHEMAT.
LEWAT MENABUNG UNTUK HARI TUA
UNTUK MEMULAKAN PERSARAAN,KITA MESTI MEMASTIKAN YANG KITA MEMPUNYAI WANG YANG MENCUKUPI BAGI MENAMPUNG GAYA HIDUP YANG DIINGINKAN SELEPAS BERSARA.BAGAIMANAPUN,MASIH RAMAI TERUTAMA,MEREKA YANG SUDAH HAMPIR HAMPIR BERSARA,MASIH BERGELUT UNTUK MENCAPAI JUMLAH SIMPANAN DIPERLUKAN.
SEPATUTNYA LAH,SETIAP KALI GAJI NAIK,SIMPANAN KITA JUGA TURUT NAIK.SEBALIKNYA,APA YANG BERLAKU ADALAH SETIAP KALI GAJI NAIK,PERBELANJAAN PULA YANG BERTAMBAH.
TIDAK MENABUNG UNTUK WAKTU KECEMASAN
SESETENGAH ORANG BERANGGAPAN YANG MEMBELI INSURANCE ADALAH PERBUATAN MEMBAZIR WANG.TETAPI TAHUKAH KITA,BAHAWA TANPA INSURANCE,KEDUDUKAN KEWANGAN KITA AKAN TERGUGAT TERUTAMA JIKA KITA HILANG PENDAPATAN ATAU PEKERJAAN?TANPA INSURANCE ATAU WANG SIMPANAN,SELURUH KELUARGA AKAN MERANA DAN KETIKA ITU JUGA AGAK TERLAMBAT UNTUK MEMIKIRKAN BAGAIMANA INGIN MENCARI SUMBER PENDAPATAN YANG LAIN DENGAN KADAR SEGERA.
TERLAMPAU MEMIKIRKAN TENTANG WANG
DALAM USAHA MEMUPUK TABIAT TABIAT MERANCANG KEWANGAN,JANGANLAH TERLAMPAU TAKSUB MENGUMPUL SEJUMLAH WANG YANG BANYAK SEHINGGA LUPA AKAN PERKARA PERKARA LAIN YANG AMAT BERMAKNA DALAM HIDUP KITA SEPERTI KELUARGA,KESIHATAN,KEPUASAN BERKARIER SERTA RAKAN DAN TAULAN.
AKHIR SEKALI,KITA PERLU SENTIASA MENGINGATKAN DIRI KIITA MENGENAI BETAPA PENTINGNYA MERANCANG KEWANGAN.JIKA KITA TIDAK BERSUNGGUH SUNGGUH DALAM MEMBINA KEKAYAAN DAN MENGURUSKAN KEWANGAN,BESAR KEMUNGKINAN KEKAYAAN TIDAK AKAN BERPIHAK KEPADA KITA.Related Posts by Categories0 ulasan: